Zakres tematyczny:
Zasady organizacji pracy pod kątem zasad HACCP, BHP i p.poż.
Podstawowa wiedza z zakresu gotowania oraz doboru i łączenia produktów spożywczych.
Obróbka wstępna warzyw (mycie, obieranie, czyszczenie);
Krojenie, rozdrabnianie warzyw, mięsa, serów, wędlin.
Przechowywanie i obróbka termiczna artykułów spożywczych;
Zabezpieczenie surowców i wyrobów gotowych przed zepsuciem.
Organizacja własnego stanowiska pracy; Obsługa maszyn gastronomicznych.
Porcjowanie i wydawanie posiłków.
Praca w zespole i zarządzanie czasem pracy.
Rozwinięte umiejętności komunikacyjne – umiejętność aktywnego słuchania.
Przygotowywanie prostych dań (sałatki, sosy).
Obsługa kelnerska – praca w restauracji, cechy, wygląd, wyposażenie kelnera, przygotowanie sali, podstawowa znajomość obsługi, relacja z gośćmi, sprzedaż.
